• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Nieuws

Cor van der Lee saneerde met vee in de stal

Monday, July 6, 2015

Cor van der Lee saneerde met vee in de stal

.

- Woont in Vinkel

- Melkveehouder (110 koeien)

- Liet eind 2014 ongeveer 1500 m2 asbest vervangen

- Had te maken met vee in de stal tijdens de sanering

 

"Asbest saneren met vee in de stal bleek een hele uitdaging”

.

Waarom heb je er voor gekozen om asbest op het bedrijf te laten saneren?

“Een van de oudere daken op het bedrijf had al een keer stormschade opgelopen, de lichtplaten waren kapot gehageld. Er moest dus iets aan die stal gebeuren, dat kon niet lang meer wachten. Daarom heb ik vorig jaar maar alle daken tegelijk aangepakt en alles laten saneren.”

 

Wat betekent een asbestveilig erf voor jou?

“Ik ben heel blij dat we nu asbestvrij zijn, dat is echt een zorg minder. Wel was het een hele klus, vooral omdat wij vee in de stal hadden staan. Dus ik ben blij dat het achter de rug is.”

 

Waar moest je rekening mee houden in verband met het vee in de stal tijdens de sanering?

“Dat begon al bij de zoektocht naar een saneerder. Ik benaderde eerst tevergeefs twee saneerders die de klus niet aandurfden voordat we van start konden. Bij ons had je te maken met vee in de stal, en er staan veel gordingen en spanten waardoor er geen zeil gespannen kon worden. Daardoor was de klus niet makkelijk. De sanering moest in twee gedeelten gebeuren. We hebben eerst alle koeien aan één kant van de stal gezet zodat dat deel gesaneerd kon worden. Ondertussen kon ik ze niet voeren omdat ik er niet bij mocht. Ook bij de melkrobot kon ik niet in de buurt komen, terwijl het alarm afging. Dat was een hele lastige situatie.”

 

Heb je gebruik gemaakt van bepaalde financiële regelingen of subsidies?

Wij hebben gebruik gemaakt van de stimuleringsmaatregel Asbest eraf, zonnepanelen erop. We hebben nu een aantal zonnepanelen op het dak liggen, nog niet genoeg om zelfvoorzienend te zijn maar het is toch altijd mooi meegenomen.”

 

Wat is je beste advies aan ondernemers die ook asbest willen saneren met vee in de stal?

“Collega-veehouders zou ik aanraden om de sanering goed voor te bereiden. Onderschat het traject niet en regel voldoende personeel dat goed met koeien om kan gaan. De week van de sanering is heel intensief en zorgt voor veel extra werk.”

 

Wilt u meer lezen over saneren met levende have in de stal? Lees dan het praktijkblad Saneren met levende have.  Lees ook het artikel in Nieuwe Oogst over saneren met vee in de stal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Number of views (4614)

Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Twitterfeed over Agroasbestveilig